Het kabinet heeft plannen aangekondigd om de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) te hervormen in het Belastingplan 2025. Deze wijzigingen, bedoeld om de regelingen eenvoudiger en effectiever te maken, zijn ter consultatie voorgelegd.
De BOR en DSR zijn fiscale maatregelen die ondernemers ondersteunen bij het overdragen van hun bedrijf aan volgende generaties. Naar aanleiding van een evaluatie in 2022 wil het kabinet deze regelingen moderniseren. Momenteel kan iemand met elk percentage aanmerkelijk belang profiteren van de BOR, maar vanaf 2026 zal deze toegang beperkt worden tot degenen met ten minste 5% van het geplaatste kapitaal in gewone aandelen.
Verder wil het kabinet misbruik van de BOR aanpakken, zoals bij 'rollatorinvesteringen' waarbij bedrijven gekocht worden voornamelijk om erfbelasting te ontwijken, en 'dubbel-BOR', waarbij een bedrijf herhaaldelijk tussen ouder en kind geschonken wordt. Om dit tegen te gaan, worden de bezitstermijnen verlengd en komt er een antimisbruikbepaling.
Daarnaast worden bepaalde eisen versoepeld om knelpunten voor ondernemers te verminderen, zoals de vereisten voor bezit en voortzetting. Deze versoepelingen maken het makkelijker om binnen de bezits- en voortzettingsperiode te herstructureren, zelfs als de juridische vorm van de onderneming wijzigt. De minimumtermijn voor voortzetting wordt ook verkort, van vijf naar drie jaar vanaf 1 januari 2025.
De internetconsultatie over dit wetsvoorstel is geopend van 19 april tot en met 19 mei 2024 (Overheid.nl | Consultatie Wetsvoorstel aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 (internetconsultatie.nl)).
Commentaires