top of page
  • Foto van schrijverMuriel Hartjes-Govaert

Ondernemer, geen werknemer

Ondernemer of werknemer?

Een COO met een managementovereenkomst stelt dat zij een arbeidsovereenkomst heeft.ย De vraag is of de COO als werknemer of als ondernemer kwalificeert.


๐ƒ๐ž๐ฅ๐ข๐ฏ๐ž๐ซ๐จ๐จ-๐š๐ซ๐ซ๐ž๐ฌ๐ญย 


De kantonrechter beoordeelt of tussen COO en een van de ondernemingen een gezagsverhouding heeft bestaan aan de hand van de aanknopingspunten uit het Deliveroo-arrest:


โžก ๐€๐š๐ซ๐/๐๐ฎ๐ฎ๐ซ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ณ๐š๐š๐ฆ๐ก๐ž๐๐ž๐ง:ย COO was medeoprichter en eindverantwoordelijk. 40 uur p/w werken kan bij een opdrachtovereenkomst.ย 

โžก ๐๐ž๐ฉ๐š๐ฅ๐ž๐ง ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ณ๐š๐š๐ฆ๐ก๐ž๐๐ž๐ง/๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ง: COO was vrij de werkwijze en werktijden in te delen.

โžก ๐ˆ๐ง๐›๐ž๐๐๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค ๐ž๐ง ๐๐ž๐ ๐ž๐ง๐ž ๐๐ข๐ž ๐๐ž ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ณ๐š๐š๐ฆ๐ก๐ž๐๐ž๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐ซ๐ข๐œ๐ก๐ญ ๐ข๐ง ๐๐ž ๐จ๐ซ๐ ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐ž๐ง ๐๐ž ๐›๐ž๐๐ซ๐ข๐ฃ๐Ÿ๐ฌ๐ฏ๐จ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž๐ ๐ž๐ง๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฐ๐ข๐ž ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ณ๐š๐š๐ฆ๐ก๐ž๐๐ž๐ง ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐ซ๐ข๐œ๐ก๐ญ: Een onvoldoende onderscheidend criterium. COO was eindverantwoordelijk en haar activiteiten zijn kernactiviteiten. Dit kan wijzen op beide type overeenkomsten.

โžก ๐•๐ž๐ซ๐ฉ๐ฅ๐ข๐œ๐ก๐ญ๐ข๐ง๐  ๐ก๐ž๐ญ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฌ๐จ๐จ๐ง๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐ฎ๐ข๐ญ ๐ญ๐ž ๐ฏ๐จ๐ž๐ซ๐ž๐ง: Vanzelfsprekend moest COO werk persoonlijk uitvoeren. Zij mocht zich laten vervangen, maar dat is in de praktijk niet gebeurd.

โžก ๐ƒ๐ž ๐ฐ๐ข๐ฃ๐ณ๐ž ๐ฐ๐š๐š๐ซ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐š๐œ๐ญ๐ฎ๐ž๐ฅ๐ž ๐ซ๐ž๐ ๐ž๐ฅ๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ข๐ง๐  ๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง ๐ฉ๐š๐ซ๐ญ๐ข๐ฃ๐ž๐ง ๐ญ๐จ๐ญ ๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐ ๐ข๐ฌ ๐ ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง: Starten als ondernemer was bewust en niet opgedrongen.

โžก ๐ƒ๐ž ๐ฐ๐ข๐ฃ๐ณ๐ž ๐ฐ๐š๐š๐ซ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐›๐ž๐ฅ๐จ๐ง๐ข๐ง๐  ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐›๐ž๐ฉ๐š๐š๐ฅ๐ ๐ž๐ง ๐ฐ๐š๐š๐ซ๐จ๐ฉ ๐๐ž๐ณ๐ž ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐ฎ๐ข๐ญ๐ ๐ž๐ค๐ž๐ž๐ซ๐: COO factureert een management fee verhoogt met btw.

โžก ๐ƒ๐ž ๐ก๐จ๐จ๐ ๐ญ๐ž ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐›๐ž๐ฅ๐จ๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง: Betaling van de fee tijdens zwangerschap is op zichzelf geen aanwijzing voor een arbeidsovereenkomst. De hoogte van de beloning maakte onderdeel uit van haar ondernemingsrisico (aanspraak op winst bij verkoop).

โžก ๐ƒ๐ž ๐ฏ๐ซ๐š๐š๐  ๐จ๐Ÿ ๐๐ž๐ ๐ž๐ง๐ž ๐๐ข๐ž ๐๐ž ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ณ๐š๐š๐ฆ๐ก๐ž๐๐ž๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐ซ๐ข๐œ๐ก๐ญ ๐๐š๐š๐ซ๐›๐ข๐ฃ ๐œ๐จ๐ฆ๐ฆ๐ž๐ซ๐œ๐ข๐ž๐ž๐ฅ ๐ซ๐ข๐ฌ๐ข๐œ๐จ ๐ฅ๐จ๐จ๐ฉ๐ญ: COO heeft eigen geld in de onderneming gestopt en is lening aangegaan: commercieel risico.

โžก ๐ƒ๐ž ๐ฏ๐ซ๐š๐š๐  ๐จ๐Ÿ ๐๐ž๐ ๐ž๐ง๐ž ๐๐ข๐ž ๐๐ž ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ณ๐š๐š๐ฆ๐ก๐ž๐๐ž๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐ซ๐ข๐œ๐ก๐ญ ๐ณ๐ข๐œ๐ก ๐ข๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ž๐œ๐จ๐ง๐จ๐ฆ๐ข๐ฌ๐œ๐ก ๐ฏ๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ž๐ซ ๐š๐ฅ๐ฌ ๐จ๐ง๐๐ž๐ซ๐ง๐ž๐ฆ๐ž๐ซ ๐ ๐ž๐๐ซ๐š๐š๐ ๐ญ ๐จ๐Ÿ ๐ค๐š๐ง ๐ ๐ž๐๐ซ๐š๐ ๐ž๐ง: COO was alleen en zelfstandig bevoegd en heeft zich intern en extern gedragen als ondernemer en oprichter van de onderneming.


๐‚๐จ๐ง๐œ๐ฅ๐ฎ๐ฌ๐ข๐ž


Een opdrachtovereenkomst!Een praktijkvoorbeeld van de toetsing aan het aanknopingspunt organisatorische inbedding. De mate waarin een individu geรฏntegreerd is in de organisatie en bijdraagt aan kernactiviteiten kan invloed hebben op de interpretatie van de arbeidsrelatie, maar is niet doorslaggevend. Dat kan ruimte bieden bij het bepalen en vastleggen van de werkverhouding.


Een schematische weergave van de beoordeling:


Schematische weergave beoordeling d.m.v. Deliveroo arrest

Comments


bottom of page