top of page
Foto van schrijverMuriel Hartjes-Govaert

Slim reorganiseren blog #4: de peildatum

Een minimalistische illustratie van een netwerk met cirkels en lijnen die dynamisch zijn herordend, tegen een lichtblauwe achtergrond. De afbeelding symboliseert reorganisatie en structuur.

Wat is de peildatum?

De peildatum is meer dan een administratieve formaliteit. Het personeelsbestand van een organisatie verandert van tijd tot tijd. Toepassing van het afspiegelingsbeginsel kan dus op een eerder of later moment een andere uitkomst opleveren. Daarom moet je werken met een peildatum. Het is je referentiepunt waarop je vaststelt welke gegevens en omstandigheden worden meegenomen bij het bepalen van de personele gevolgen van een reorganisatie. Denk aan: contractvorm (tijdelijk/vast), dienstjaren, functie (per uitwisselbare functiegroep), salaris, arbeidsongeschiktheid. Met deze gegevens bepaal je wie boventallig wordt volgens het afspiegelingsbeginsel. Deze datum vormt daarmee de basis van het verdere reorganisatieproces.


Welke datum kun je als peildatum hanteren?

Uitgangspunt voor de peildatum is de datum waarop je een ontslagaanvraag bij het UWV indient. Soms is dat onpraktisch o.a. door voorbereidingstijd, wisselingen in personeelsbestand en voor goede herplaatsingsinspanningen. Daarom mag je ook een eerder objectief vast te stellen moment kiezen indien:

  • er een redelijke grond is om van deze datum uit te gaan, én

  • dit moment ligt ná de mededeling aan werknemers dat arbeidsplaatsen zouden komen te vervallen.


Het UWV noemt de datum van boventalligheidsverklaring (waarna herplaatsing/mobiliteit start) als een voorbeeld van een eerdere peildatum. Let op in de uitzendsector: zie artikel 12 lid 3 van de Ontslagregeling.


Waar moet je nog meer aan denken?

Kies zorgvuldig. Niet willekeurig. Zorg voor aansluiting bij de reorganisatieplanning. Onderbouw je keuze en leg dit vast. Hanteer een gelijke peildatum. Denk aan tijdig overleg met de OR en/of vakbonden.


Wat als er wijzigingen plaatsvinden na de peildatum?

Wijzigingen worden in beginsel niet meegenomen. Let wel op specifieke bepalingen in een toepasselijk (of af te spreken) sociaal plan. Daarover later in de blog reeks meer! En let op de AOW-gerechtigde werknemer op het moment van indienen van de ontslagaanvragen.


Helder communiceren: hoe doe je dat?

Zorg dat je werknemers tijdig weten wat de peildatum inhoudt. Leg uit hoe deze datum is gekozen en wat dit betekent voor de individuele werknemers.


Tip van de dag

Een zorgvuldig en optimaal gekozen peildatum en heldere communicatie voorkomen problemen. Daar is hij weer: “voorbereiding, transparantie en duidelijke uitleg” maken het verschil. Minder discussie/procedures, minder vertraging, meer duidelijkheid.


Wil je sparren over jouw reorganisatie? Stuur me zeker een bericht.

bottom of page